Welkom bij
Statuten BCL’58
Pagina 1 van 13STATUTENNAAM EN OPRICHTINGSDATUMArtikel 1De vereniging draagt de naam: BCL’58 (voluit Bridge Club Lelystad 1958, hierna te noemen: “devereniging”). De vereniging is opgericht op twaalf september negentienhonderdachtenvijftig.ZETEL EN INSCHRIJVINGArtikel 21. De vereniging heeft haar zetel in: Lelystad2. De vereniging en de bestuursleden zijn ingeschreven in het handelsregister.DOELArtikel 31. De vereniging heeft tot doel het doen beoefenen en het bevorderen van de bridgesport in alzijn verschijningsvormen. Dit alles in overeenstemming met de regels die de NederlandseBridge Bond, in deze statuten nader aan te duiden als “de BridgeBond”, en het district vande BridgeBond waartoe de vereniging behoort vaststellen.2. De vereniging tracht dit doel onder meer te bereiken door:a. lid te zijn van de Nederlandse Bridge Bond;b. lid te zijn van het district, waartoe de vereniging volgens de indeling van de BridgeBondbehoort;c. het organiseren van– en deelnemen aan wedstrijden en competities;d. het vertegenwoordigen van haar leden tegenover de BridgeBond;e. al hetgeen te doen wat met het vorenstaande verband houdt of daarvoor bevorderlijkkan zijn.INRICHTINGArtikel 41. Organen van de vereniging zijn: het bestuur en de algemene ledenvergadering (A.L.V.),alsmede alle overige personen en commissies die krachtens de statuten door de algemeneledenvergadering zijn belast met een nader omschreven taak en aan wie daarbij door dealgemene ledenvergadering beslissingsbevoegdheid is toegekend.2. De vereniging kent in elk geval een kascommissie, zoals bedoeld in artikel 18 lid 4, en eencontinuïteitscommissie, zoals bedoeld in artikel 13 lid 6 en 14 lid 8.3. De organen van de vereniging als bedoeld in lid 1 bezitten geen rechtspersoonlijkheid.LEDENArtikel 51. Leden zijn die natuurlijke personen, die door het bestuur als lid zijn toegelaten.2. Op voorstel van het bestuur of één of meerdere leden kan de algemene ledenvergaderingeen lid wegens bijzondere verdiensten voor de vereniging het predicaat “lid van verdienste”of “erelid” verlenen.3. Het bestuur houdt een register bij waarin onder andere de namen, adressen engeboortedata alsmede (indien mogelijk) een telefoonnummer en persoonlijk e–mailadresvan de leden zijn opgenomen, een en ander op een door het bestuur aan te geven wijze. Inhet register worden alleen die gegevens bijgehouden die voor het realiseren van het doelvan de vereniging noodzakelijk zijn.
Pagina 2 van 134. Het bestuur kan na een voorafgaand besluit van de algemene ledenvergaderinggeregistreerde gegevens aan derden verstrekken, behalve van het lid dat tegen dezeverstrekking bij het bestuur schriftelijk bezwaar heeft gemaakt. De verplichting om dealgemene ledenvergadering hierover te laten besluiten en het recht op bezwaar geldt nietvoor de noodzakelijk door de vereniging aan derden te verstrekken gegevens, waaronder deverstrekking van gegevens aan de BridgeBond en gegevens die aan overheden of(publiekrechtelijke) instellingen dienen te worden verstrekt in verband met een wettelijkeverplichting.TOELATINGArtikel 61. Het bestuur beslist over de toelating van leden. Nadere regels over de aanmelding entoelating kunnen worden gesteld bij besluit van het bestuur.2. Bij niet–toelating als lid kan de algemene ledenvergadering alsnog tot toelating besluiten.3. Het bestuur is verplicht om elk lid van de vereniging die het recht heeft bij de vereniging opeen andere dan incidentele basis de bridgesport te beoefenen bij de BridgeBond aan temelden. Door aanmelding als lid machtigt het lid de vereniging om hem aan te melden bij deBridgeBond.4. Tot het lidmaatschap van de vereniging kunnen niet worden toegelaten degenen, die niet totdeelname aan activiteiten die onder auspiciën van de Bridgebond worden georganiseerdworden toegelaten, of van wie de Bridgebond het recht tot deelname aan deze activiteitenen/of activiteiten van de vereniging heeft beëindigd of opgeschort.ALGEMENE VERPLICHTINGENArtikel 71. De leden zijn verplicht:a. de statuten, reglementen en besluiten van organen van de vereniging na te leven;b. de statuten, reglementen en besluiten van organen van de BridgeBond na te leven;c. de statuten, reglementen en besluiten van de Stichting Instituut Sportrechtspraak na televen indien en voor de duur dat de BridgeBond het uitoefenen van haartuchtrechtspraak heeft opgedragen aan voornoemde stichting;d. de belangen van de vereniging en/of van de BridgeBond niet te schaden;e. alle overige verplichtingen welke de vereniging in naam of ten behoeve van de ledenaangaat of welke uit het lidmaatschap van de vereniging voortvloeien, te aanvaarden enna te komen.2. Behalve in deze statuten kunnen aan de leden verplichtingen worden opgelegd bijreglement, (gedrags–)codes of bij besluit van het bestuur of van de algemeneledenvergadering. De verplichtingen kunnen ook inhouden, naast financiële verplichtingen,het uitvoeren van vrijwilligerswerkzaamheden ten behoeve van de vereniging. Tevenskunnen aan de leden verplichtingen worden opgelegd door de BridgeBond, blijkend uit destatuten, reglementen of besluiten van de BridgeBond, waaronder verplichtingen tegenoverderden.3. Het bestuur van de vereniging kan in naam van de leden verplichtingen tegenover derdenaangaan, uitsluitend voor zover de algemene ledenvergadering het bestuur daartoevertegenwoordigingsbevoegd heeft verklaard.
Pagina 3 van 134. Leden onthouden zich tegenover andere leden van elke vorm van seksueel gedrag ofseksuele toenadering, in verbale, non–verbale of fysieke zin, alsmede van (verbaal) geweld,racistische uitlatingen e.d., opzettelijk of onopzettelijk, die door het andere lid, die hetondergaat, als ongewenst of gedwongen wordt ervaren. Het in strijd handelen met dezebepaling geldt als een overtreding.CONTRIBUTIE EN ANDERE FINANCIËLE VERPLICHTINGENArtikel 81. De leden (met uitzondering van ereleden) zijn gehouden tot het betalen van een jaarlijksebijdrage (contributie), die door de algemene ledenvergadering wordt vastgesteld. Zij kunnendaartoe in categorieën worden ingedeeld die een verschillende bijdrage betalen.2. Het bestuur is bevoegd in bijzondere gevallen gehele of gedeeltelijke ontheffing van deverplichting tot het betalen van een bijdrage te verlenen.3. Bij tussentijdse beëindiging van het lidmaatschap blijft de verplichting tot betaling van decontributie en eventuele nadere verplichtingen tot aan het eind van het verenigingsjaarbestaan. In bijzondere situaties kan het bestuur hiervan afwijken.Maatregelen en rechtzettingenArtikel 91. Strafbaar is elk handelen of nalaten in strijd met de statuten, reglementen, codes en/ofbesluiten van organen van de vereniging, of waardoor de belangen van de verenigingworden geschaad.2. Tevens is strafbaar elk handelen of nalaten dat in strijd is met de statuten, reglementen ‐wedstrijdbepalingen daaronder begrepen ‐ en/of met besluiten van organen van deBridgeBond, of waardoor de belangen van de bridgesport in het algemeen en van deBridgeBond in het bijzonder worden geschaad.3. Voor zover deze bevoegdheid niet aan een commissie belast met de tuchtrechtspraak isopgedragen, is het bestuur bevoegd om, in geval van strafbare handelingen of gedragingenzoals bedoeld in lid 1 en 2, de volgende straffen op te leggen:a. berisping;b. tuchtrechtelijke boete;c. schorsing;d. ontzetting (royement).5. Schorsingen kunnen worden opgelegd voor de bij reglement aangegeven maximumperiode.Gedurende de periode dat een lid is geschorst, heeft hij/zij geen toegang tot een algemeneledenvergadering en kan hij/zij aldaar niet aan de stemming deelnemen, terwijl hem/haarbovendien gedurende deze periode ook andere aan het lidmaatschap verbonden rechtenkunnen worden ontzegd.6. Ontzetting (royement) kan alleen worden uitgesproken indien een lid in ernstige mate instrijd met de statuten, reglementen en/of besluiten van de organen van de vereniginghandelt, of de vereniging op onredelijke wijze benadeelt.7. Ontzetting (royement) kan slechts door het bestuur worden uitgesproken.
1. Het bestuur vertegenwoordigt de vereniging, voor zover uit de wet niet anders voortvloeit.2. a. De vereniging wordt voorts in en buiten rechte vertegenwoordigd door de voorzittertezamen met de secretaris of tezamen met de penningmeester, dan wel bij afwezigheidvan één van de genoemden tezamen met een ander bestuurslid.b. Het bestuur is bevoegd aan anderen een schriftelijke volmacht te verlenen, op grondwaarvan deze bevoegd zijn de vereniging in de in de volmacht omschreven gevallen tevertegenwoordigen.3.a. De bevoegdheid tot vertegenwoordiging die aan het bestuur of aan bestuursledentoekomt, is onbeperkt en onvoorwaardelijk, voor zover uit de wet niet anders voortvloeit.Een wettelijk toegelaten of voorgeschreven beperking van of voorwaarde voor debevoegdheid tot kan slechts door de vereniging worden ingeroepen.b. De uitsluiting, beperkingen en voorwaarden gelden mede voor de bevoegdheid totvertegenwoordiging van de vereniging met betrekking tot de in artikel 15 lid 7 en 8bedoelde handelingen.
Toelichting op de wijziging van de Statuten BCL’58
Besturen volgens de (nieuwe) eisen van de wetNiet alle nieuwe wettelijke bepalingen hoeven in de statuten te worden opgenomen. Maar er moetin de praktijk natuurlijk wel aan de wet uitvoering worden gegeven. De volgende nieuwe wettelijkebepalingen moeten in elk geval tot de bestuurspraktijk gaan behoren:
• Bestuurders moeten zich bij de vervulling van hun taak richten naar het belang van de vereniging.Bij een tegenstrijdig belang mag een bestuurder niet deelnemen aan de beraadslaging enbesluitvorming over het desbetreffende onderwerp.• Bestuurders hebben altijd het recht om de algemene vergadering te adviseren over een besluit datmoet worden genomen. Ook als de bestuurders vervolgens zelf mogen meestemmen als lid.• Een bestuurder mag niet meer stemmen uitbrengen in een bestuursvergadering dan de anderebestuursleden tezamen.• Indien bij een bindende voordracht de voordracht voor een bestuursfunctie één kandidaat vooreen te vervullen plaats bevat, dan heeft een besluit over de voordracht tot gevolg dat de kandidaat isbenoemd, tenzij het bindende karakter aan de voordracht wordt ontnomen. Dit is verwerkt in de Statuten.
Stap 4. Verdere maatregelen voor beperking risico van aansprakelijkheid bestuurdersDe wetswijziging houdt ook in dat in geval van faillissement van een rechtspersoon iedere bestuurdertegenover de boedel hoofdelijk aansprakelijk is voor het tekort, indien het bestuur zijn taak kennelijkonbehoorlijk heeft vervuld en aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement.Niet aansprakelijk is de bestuurder die bewijst dat de onbehoorlijke taakvervulling door het bestuurniet aan hem te wijten is en dat hij niet nalatig is geweest in het treffen van maatregelen om degevolgen daarvan af te wenden.Gelet op deze bepalingen is het voor alle bestuursleden enorm belangrijk dat wordt voldaan aan deeisen van Goed Bestuur. In de nieuwe modelstatuten zijn een aantal eisen opgenomen. Dit is verwerkt in de Statuten.
AFMELDEN: bcl58ma@hotmail.com ------------------------------- Competitieleiding Maandag ...
AFMELDEN: bcl58di@hotmail.com ------------------------ Competitieleiding DI ...
Ma-avond Clubkampioen : Nick Duncan en Fred Helderman Butler : Gijs Boermeester en André...